Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksta izmērsaaa
hamburger overlay

5 neparastas lietas, kas cukura līmeni asinīs paceļ debesīs

Ir, protams, vairāk nekā 5 lietas, kas var strauji pacelt cukura līmeni – saraksts ir garš!

Ja es cilvēkiem ar diabētu pajautātu, kas viņiem visvairāk paaugstina cukura līmeni asinīs, es saņemtu tik daudz dažādas atbildes! Cik cilvēku tik dažādas atbildes. Daudz!

Ogļhidrāti, aizmirsts bolus... Mēs zinām, ka šīs lietas var ātri uzšaut gaisā cukuru. Diabēta mošķītis reizēm uzvedas kā maigs ziediņš, vai ne?

Bet ir arī daudzas lietas, par kurām mēs nezinām, nedomājam tajā brīdi vai vienkārši aizmirstam. Te būs neliela izlase.

 

1. Stress/satraukums

Mēs pazīstam šo sajūtu. Vai tas būtu zobārsta apmeklējums, strīds ar kādu vai bailes no šausmu filmas. Jūsu organisms izdala stresa hormonus kā adrenalīnu un kortizolu, kas nemaz nesatiek ar cukura līmeni asinīs.

Muļķīgi, ka stresa pilnas situācijas bieži vien rodas negaidīti, un ir grūti pietiekami ātri reaģēt uz cukura līmeņa paaugstināšanos. Turklāt stress katram no mums nozīmē kaut ko citu, un uz vienām un tām pašām situācijām mēs nereaģējam vienādi.

Manā gadījumā, piemēram, pietiek ar nejauka spalvaina zirnekļa ieraudzīšanu, lai cukura līmenis kāptu. Ar Skotu notika tas pats, kad viņš ieraudzīja zirnekli!

 

2. Medikamenti

Noteikti medikamenti var paaugstināt cukura līmeni asinīs. Tajā skaitā ir, piemēram, beta blokatori, diurētiķi vai steroīdi, kā kortizols. Jūsu ārstējošajam ārstam būtu jāzina, kāda var būt dažādu zāļu ietekme. Šī zāļu mijiedarbība ir iemesls, kāpēc ārsta kabinetā vai slimnīcā ir svarīgi precīzi norādīt lietotos medikamentus.

 

3. Kofeīns

Jā, jūsu iemīļotā kafija var paaugstināt cukura līmeni asinīs. Nozīme, protams, ir patērētajam kofeīna daudzumam. Un tas vienādā mērā attiecas uz kafiju, kolu, enerģijas dzērieniem vai citiem jūsu iecienītajiem kofeīna avotiem. Nav īsti skaidrs, kāpēc kofeīns paaugstina cukura līmeni, bet tiek pieņemts, ka tas neļauj izvadīt glikozi no asinīm vai stimulē adrenalīna izdalīšanos.

 

4. Infekcijas vai drudzis

Tiklīdz organisms „atklāj" infekciju, glikozes līmenis var iet uz augšu. Kad patogēns ir atrasts, organisms reaģē, lai to apkarotu. Šajā procesā līdzi nāk un cīņā palīdz mūsu draugs adrenalīns. Kā esam jau noskaidrojuši, ja ir pietiekami daudz stresa hormonu, kontrolēt cukura līmeni asinīs ir grūti. Dažos gadījumos vajag 2–3 reizes vairāk insulīna nekā parasti (insulīna devas koriģēšana ir jāpārrunā ar ārstu)!

 

5. Tauki un olbaltumvielas

Par šo varētu uzrakstīt atsevišķu nodaļu, jo jāņem vērā vairākas lietas. Bet viena lieta ir skaidra: liela daudzuma tauku vai olbaltumvielu pienācīga nenovērtēšana var jums piezagties kā paaugstināts glikozes līmenis daudzas (3–5 vai vairāk) stundas vēlāk.

Paaugstināts cukura līmenis mani nomāc, īpaši tad, ja cēlonis ir miglā tīts. Tāpēc, ja es nevaru to izskaidrot ar parastajiem aizdomās turamajiem, ir vērts padomāt par kādu no šīm lietām. Tās ir grūtāk izmērīt, bet kāda cēloņa atrašana palīdz man nomierināties un izstrādāt stratēģiju.

Dalīties

Filed under: