Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksta izmērsaaa
hamburger overlay

Pētījumā noskaidrots, ka 2. tipa diabēts var sākties vairāk nekā 20 gadus pirms diagnozes

 

Pirmās 2. tipa cukura diabēta pazīmes var parādīties vairāk nekā 20 gadus pirms diagnozes – konstatēts japāņu pētnieka Hirojuki Sagesakas 2018. gadā publicētajā pētījumā, kas tika prezentēts Eiropas Diabēta pētniecības asociācijas (EASD) ikgadējā sanāksmē Berlīnē, Vācijā.

Pētījumā no 2005. gada līdz 2016. gadam tika sekots līdzi 27000 vidēji 49 gadus veciem pieaugušajiem, kam nebija diabēta, tika analizēts viņu ķermeņa svars, cukura līmenis asinīs un insulīna jutības rādītāji. Atklājās, ka palielināts glikozes līmenis tukšā dūšā, palielināts ķermeņa masas indekss (ĶMI) un insulīna jutība ir nosakāma līdz 10 gadiem pirms diabēta diagnozes, kā arī prediabēta.

Tā kā vairums cilvēku ar 2. tipa diabētu vispirms piedzīvo prediabēta stadiju, mēs secinām, ka paaugstināti vielmaiņas marķieri šai slimībai ir konstatējami vairāk nekā 20 gadus pirms diagnozes. Šāds bija pētnieku skaidrojums par pētījumu.

Periods, kas pazīstams ar nosaukumu prediabēts, nozīmē, ka cukura līmenis asinīs ir augstāks nekā parasti, bet ne tik augsts, lai noteiktu 2. tipa diabēta diagnozi. https://www.diabetes.org.uk/preventing-type-2-diabetes/prediabetes

Endokrinoloģe Andresa Heimbekere piekrīt pētījuma rezultātiem, jo 2. tipa diabēts ir progresējoša slimība – tā sākas ar insulīna rezistenci, kas ir insulīnu ražojošo šūnu disfunkcijas sākums, kas noved pie paaugstināta glikozes līmeņa tukšā dūšā un prediabēta, un beigu beigās pie diabēta. Prediabēta laikā cilvēkiem reti ir simptomi. Viņi nenoteikti sūdzas par nogurumu, savārgumu un nespēku.

Šī pētījuma nozīme jums un jūsu ārstam

Veselības aprūpes speciālistiem ir jārīkojas preventīvi, pieejai jābūt visaptverošai; ir jāizprot pacienta dzīvesveida paradumi – vai viņš/viņa lieto alkoholu, smēķē, ir mazkustīgs vai ēd pārāk apstrādātu, rūpnieciski ražotu ēdienu. Šī informācija ļauj palīdzēt pacientam mainīt dzīvesveidu, mudinot uz regulārām fiziskajām aktivitātēm, sabalansētu uzturu, kas sastāv no pilngraudu produktiem, dārzeņiem, augļiem, liesas gaļas un omega 3 saturošām zivīm. Ārsts palīdzēs arī izvairīties no pārmērīga vienkāršo ogļhidrātu, piemēram, balto miltu un trekna ēdiena, patēriņa.

„Mums jāņem vērā, ka slimības attīstību veicina ne tikai paradumi, ir jābūt arī slimībai auglīgai augsnei, to nosaka cilvēka ģenētika un uzņēmība; Austrumu izcelsmes cilvēkiem glikēmiskās pārmaiņas var attīstīties ar daudz mazāku svara pieaugumu nekā Āfrikas un spāņu izcelsmes cilvēkiem. 2. tipa diabēts ģimenes anamnēzē ir būtisks riska faktors; paturot to prātā, paradumu maiņa ir ļoti nepieciešama,” brīdina Dr. Andresa.

Lai mūsu lasītājiem būtu vairāk skaidrības par šo jautājumu, endokrinoloģe lūdza mums pievienot paskaidrojuma tekstu par to, kā paradums celties vēlu var palielināt diabēta risku: Vai jūs ceļaties vēlu? Tas var traucēt vielmaiņu!”

Katram cilvēkam ir savs miega ritms. Dažiem patīk celties ļoti agri, citiem ne tik agri. To nosaka tas, ko mēs saucam par hronotipu – individuālas īpatnības, kas saistītas ar cilvēka miega uzvedību. Pētnieki uzskata, ka cilvēkiem ar noslieci uz pēcpusdienas hronotipu, t.i., tiem, kas ceļas vēlu, ir nosliece uz diabēta attīstību, metabolo sindromu un muskuļu masas samazināšanos. Salīdzinājumā ar tiem, kas ceļas agri, pūcēm ir lielāka iespēja pieņemties svarā. Tā skaidrojums ir hormona kortizola izdalīšanās. Ir zināms, ka tas ir pieejams, tiklīdz mēs pamostamies, tiem, kas mostas agri, šī hormona izdalīšanās dienas laikā ir harmoniskāka, tas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un regulēt vielmaiņu. Tiem, kas ceļas vēlāk, kortizola veidošanās un izdalīšanās notiek dienas vidū, tāpēc tā līmenis ilgāku laiku ir augstāks. Šis hormonālā līdzsvara trūkums kopā ar melatonīnu var izskaidrot palielinātu tādu slimību kā diabēta un metabolā sindroma risku.

 

Hiroyuki Sagesaka, Yuka Sato, Yuki Someya, Yoshifumi Tamura, Masanori Shimodaira, Takahiro Miyakoshi, Kazuko Hirabayashi, Hideo Koike, Koh Yamashita, Hirotaka Watada, Toru Aizawa; Type 2 Diabetes: When Does It Start?, Journal of the Endocrine Society, Volume 2, Issue 5, 1 May 2018, Pages 476–484, https://doi.org/10.1210/js.2018-00071

Dalīties

Filed under: