Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksta izmērsaaa
hamburger overlay

Fakti par taukiem

 

 

Mums visiem tā ir gadījies – stāvēt pie pārtikas produktu plaukta, domājot: “šī nelielā kūka ar šokolādes glazūru un krēma pildījumu nesatur daudz vairāk tauku kā sauja zemesriekstu. 4 papildu grami tauki nav šķērslis to baudīt.”

Protams, zemesrieksti satur 13 gramus tauku, bet kūciņa tikai 17 gramus. Bet – vai esat apskatījis, kādus taukus tie satur un kā tie ietekmēs organismu? Šeit svarīgs ir jautājums par “labajiem un sliktajiem taukiem”.

Slikto tauku atrašana
Ir divu veidu sliktie tauki, kam ēdienā jāpievērš uzmanība: piesātinātie tauki un transtaukskābes, pazīstamas arī kā transtauki. Piesātinātie tauki var veicināt paaugstinātu ZBL (sliktā) holesterīna līmeni un ir saistīti ar sirds slimībām, insultu un krūts vēzi. Piesātinātos taukus var viegli atšķirt, jo istabas temperatūrā parasti tie paliek cieti. Tie parasti atrodas dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos, piemēram sviestā un speķī, arī tropu eļļās, piemēram, kokosriekstu un palmu eļļā un kakao sviestā.

Transtauki ZBL holesterīnu var paaugstināt pat vēl vairāk nekā piesātinātie tauki. Transtauki tiek izmantoti daudzos apstrādātos un rūpnieciski ceptos pārtikas produktos, jo tie palīdz ilgāk saglabāt produktu. Daļa transtauku rodas dabīgi. Daļa tiek ražoti, pievienojot augu eļļai ūdeņradi, lai iegūtu “daļēji hidrogenētu” eļļu. Ja redzat šo frāzi uz produkta iepakojuma, ziniet, ka tie ir transtauki.

Labo tauku atrašana
Lai arī daļa tauku tiek uzskatīta par labajiem, tie tomēr ir tauki – tie satur daudz kaloriju un tos ir grūti dabūt nost no vidukļa. Tāpēc jums tie vienalga jālieto mēreni. Nepiesātinātie tauki ir mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes. Ir pierādīts, ka polinepiesātinātie tauki samazina ZBL holesterīnu, bet tie samazina arī ABL (labo) holesterīnu. Mononepiesātinātie tauki var samazināt ZBL holesterīnu, neietekmējot ABL holesterīnu.

Kur tie ir atrodami?
Polinepiesātinātie tauki atrodami kukurūzā, saulespuķu sēklās, sojā un saflora eļļā. Mononepiesātinātie tauki atrodami rapšu eļļā, olīveļļā, kā arī avokado, riekstos un sēklās.

Taukskābes ir svarīgas uzturvielas, kas palīdz paātrināt vielmaiņu, samazināt holesterīna līmeni un sirds slimību risku. Tās ir divējādas – omega–6 un omega–3. Tā kā omega–3 ir atrodama noteiktos pārtikas produktos, daudzi cilvēki to uzņem nepietiekamā daudzumā. To satur auksto ūdeņu zivis, piemēram, laši, sardīnes, gliemenes, rapšu eļļa, linsēklas, valrieksti, ķirbju sēklas, sojas pupiņas un zaļie lapu dārzeņi. Mūsdienās, pateicoties īpašai vistu barībai, arī daļa olu satur omega-3. 

Tagad paskatīsimies vēlreiz uz šiem uzkodu variantiem. Unce zemesriekstu ir tikai 2 grami piesātināto tauku, ko nevar salīdzināt ar 11 gramiem piesātināto tauku, ko satur kūciņa. Apbruņojies ar jauno informāciju, jūs, cerams, izvēlēsieties riekstus, nevis kūku!

Izlasiet šo raktu par Veselīgu tauku izvēli, tajā ir padomi par labajiem taukiem, sliktajiem taukiem un omega-3 spēku.

 

 

 

Avoti:
Harvard School of Public Health. Fats and Cholesterol [Internet]. Boston, Massachusetts [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/.
Segal R, Robinson L. Choosing Healthy Fats [Internet]. Santa Monica, California: 2017 October [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm.
Deakin University. Fats and Oils. Better Health Channel [Internet]. Burwood Victoria [cited 2017 Dec 5]. Available from https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fats-and-oils

 

Dalīties

Filed under: