Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksta izmērsaaa
hamburger overlay

Ārkārtīgi āķīgais ogļhidrātu tests 

 

 

Cik labi jūs pazīstat ogļhidrātus? Noskaidrojiet, kuri no sešiem apgalvojumiem, jūsuprāt, ir pareizi...

  1. Gaļa nekad nesatur daudz ogļhidrātu.
  2. Limas pupiņu porcija satur tikpat daudz ogļhidrātu kā saldskābmaizes šķēle.
  3. Pēc informācijas uz etiķetes 3/4 glāzes (20 gramu) porcija glazētu kukurūzas pārslu satur 27 gramus ogļhidrātu, bet 3/4 glāzes (20 gramu) porcija ar šķiedrvielām bagātu pārslu satur 38 gramus ogļhidrātu. Skaidri redzams, ka bērnu pārslas satur mazāk cukura.  
  4. Gan krabju gaļa, gan krabju gaļas imitācija satur ļoti maz ogļhidrātu. Galu galā abos gadījumos tās ir jūras veltes!  
  5. Ja uz etiķetes rakstīts “bez cukura” vai “zems tauku saturs”, produktā droši vien ir arī maz ogļhidrātu. 
  6. Ogļhidrāti ir jāskaita tikai apēstajā ēdienā.

 

  1. Gaļa nekad nesatur daudz ogļhidrātu.
    Nepareizi. Vārds “nekad” ir bīstams. Lai arī vairums gaļas satur tikai pusgramu vai līdzīgu daudzumu ogļhidrātu porcijā, ir gaļas, kas satur vairāk. 4 unču aknu porcija satur vairāk par 5 gramiem ogļhidrātu. Gaļas ruletes, cīsiņi un gaļas produkti var saturēt cukuru vai citas piedevas, kas krietni palielina ogļhidrātu daudzumu. Bieži vien visu izsaka jau nosaukums, piemēram, medus šķiņķis vai kļavu sīrupā gatavots bekons.
  2. Limas pupiņu porcija satur tikpat daudz ogļhidrātu kā saldskābmaizes šķēle.
    Pareizi. Pusglāze (40 gramu) vārītu Limas pupiņu satur apmēram 17 gramu ogļhidrātu, bet vienas unces (28 gramu) saldskābmaizes šķēle satur 16 gramu ogļhidrātu. Starp dārzeņiem, kas bagāti ar ogļhidrātiem, ir arī ķirbji, piemēram, ozolzīļu ķirbis vai riekstu ķirbis, kaltētas pupas, artišoki, kukurūza, zirņi, jamss un kartupeļi. Cieti nesaturošos dārzeņos, piemēram, sparģeļos, brokoļos, pākšu pupiņās, spinātos, ir tikai apmēram 5 grami ogļhidrātu porcijā.
  3. Pēc informācijas uz etiķetes 3/4 glāzes porcija glazētu kukurūzas pārslu satur mazāk gramu ogļhidrātu nekā 3/4 glāzes porcija ar šķiedrvielām bagātu kukurūzas pārslu, tātad glazētās kukurūzas pārslas no cukura viedokļa ir labākas.
    Nepareizi. Nu labi, tas ir āķīgs jautājums. Jūs zināt, ka produktiem, kas bagāti ar ogļhidrātiem, no kopējā ogļhidrātu skaita var atņemt šķiedrvielas. Tā kā vārdā nenosauktās šķiedrvielām bagātās pārslas, ko izmantojam šajā salīdzinājumā, 3/4 glāzē (20 gramos) satur 21 gramu šķiedrvielu, ogļhidrātu daudzums, kas ietekmēs cukura līmeni, ir tuvāk 17 gramiem porcijā. Daudz mazāk nekā glazētajās pārslās. Jums nebūs vajadzīgs tik liels bolus, un šķiedrvielas var palīdzēt nejust izsalkumu līdz nākamajai uzkodai vai ēdienreizei.
  4. Tā kā tās abas ir jūras veltes, gan krabju gaļa, gan krabju gaļas imitācija satur ļoti maz ogļhidrātu.
    Nepareizi. Krabju gaļas imitācija, kas bieži tiek lietota restorānos vai jūras velšu salātos, var saturēt apmēram 13 gramu ogļhidrātu trīs unču (83 gramu) porcijā. Īsts krabis? Pārāk maz ogļhidrātu, lai tos skaitītu. Svaigas zivis parasti nesatur ogļhidrātus, bet vienmēr esiet uzmanīgs, ja tā ir apstrādāta – izlasiet etiķeti.
  5. Ja uz etiķetes rakstīts “bez cukura” vai “zems tauku saturs”, produktā droši vien ir arī maz ogļhidrātu.
    Nepareizi. Jo skaļāks ir solījums uz etiķetes, jo uzmanīgāk ir jālasa uzraksti ar maziem burtiem. Parasta majonēze, piemēram, nesatur ogļhidrātus. Bet beztauku majonēzē var būt līdz 4 gramiem ogļhidrātu ēdamkarotē (15 gramos). Tas nenozīmē, ka jums noteikti jāizvēlas treknais variants – tikai jābūt informētam. Cepumi bez cukura? Vismaz viens zīmols satur 15 gramu ogļhidrātu porcijā.
  6. Ogļhidrāti ir jāskaita tikai apēstajā ēdienā.
    Ne īsti pareizi. Paturiet prātā, ka arī alus, vīns un kokteiļi satur ogļhidrātus, tāpat arī toniks un saldinātie sporta dzērieni.

Būtība? Iztikt bez pieņēmumiem. Izlasiet etiķeti.

Patīk mīti un nepareizi pieņēmumi? Lasiet vairāk Rivas Grīnbergas rakstītajā The Huffington Post. 

 

 

Avots: 
USDA Food Composition Databases [Internet]. Washington (DC): Software developed by the National Agricultural Library; 2015 [modified 2016 May; cited 2017 Dec 5]. Available from https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.

 

Dalīties

Filed under: