Kāpēc cilvēkiem garšo trekns ēdiens? Varbūt tāpēc, ka tauki dod piesātinātu garšu un padara ēdienu maigu un mitru. Bet arī liess ēdiens var būt izteiksmīgs, garšīgs un baudāms. Jāpatur prātā arī tas, ka ne visi tauki ir slikti. Uzziniet vairāk par dažāda veida taukiem Joslin Diabetes Center rakstā par 5 bieži sastopamiem mītiem par ēdienu.
Tātad – kur ir meklējami tauki? Te ir dažas vietas, kur tie var slēpties:
Mērces
Vai tā būtu mērce makaroniem, dārzeņiem vai gaļai – mērces pamatā bieži ir trekni produkti, kā sviests vai krējums. Bet no sablendētiem vārītiem dārzeņiem var pagatavot biezu, samtainu, pietiekami gardu mērci, kas nesatur taukus. Apskatiet šo ziņu ar dažiem padomiem un viltībām.
Pannas dibenā
Ir trīs veidi, kā samazināt, gatavojot gaļu, tauku daudzumu, neupurējot garšu:
- Grilējiet vai cepiet gaļu, tā karamelizējot gaļā esošos cukurus un uzlabojot garšu
- Lietojiet nepiedegošas pannas un ļaujiet izdalīties no gaļas šķidrumam
- Sautējiet gaļu buljonā, vīnā vai ūdenī ar garšaugiem
Sastāvdaļas, bez kurām var iztikt
Vai esat kādreiz mēģinājis pagatavot kartupeļu biezeni ar vistas buljonu, nevis sviestu un pienu? Receptēs, kurās prasīts pilnpiens vai saldais krējums, pamēģiniet izmantot kondensēto pienu (ja vājpiens neder). Maltas liellopu gaļas vietā izmantojiet maltu tītara gaļu. Konditorejas izstrādājumos aizstājiet eļļu ar ābolu biezeni, samīcītiem banāniem vai plūmju biezeni. Iemācieties radoši aizstāt, un neilgosieties pēc taukiem.
Trekni ēdieni
Gatavojot mēģiniet izmantot produktus ar samazinātu tauku daudzumu. Varbūt būsiet pārsteigts uzzināt, ka daudzi piena produkti, mērces un citi produkti ar samazinātu tauku daudzumu jūsu iemīļotajās receptēs der tikpat labi kā treknie. Ja garša un aromāts neatšķiras, kāpēc ēst papildu taukus?
Kā uzlabot garšu, saglabājot samazinātu tauku daudzumu
