Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksta izmērsaaa
hamburger overlay

5 veselīga ēdiena viltības aizņemtām ģimenēm 

 


Vasara ir gandrīz galā, atsākas skola, un apgriezienus uzņem drudžainā ikdienas steiga. Kamēr plānotājs kļūst aizvien pilnāks un darāmo darbu sarakstam gals nav redzams, pārliecināties, ka visi ģimenē ēd veselīgi un uzņem nepieciešamās uzturvielas, tomēr ir iespējams.
 
Te būs manas top 5 ēdiena viltības, lai ietaupītu laiku virtuvē un palielinātu kopā ar ģimeni pavadītā laika daudzumu. 
 
1. Padariet to par “laimīgo” ēdienu!

Nē, es nedomāju kādu no bērnu hamburgeriem, ko var dabūt dažos ātrās ēdināšanas restorānos. Es runāju par koncentrēšanos uz laimi un kopābūšanu ēdienreizēs, nevis cenšanos izveidot “perfektu” ēdienreizi. 
 
Mēs ar brāli uzaugām ar vientuļo māti, un atmiņā visvairāk ir palicis nevis tas, cik smalks bija ēdiens, bet sarunas pie vakariņu galda, mīlestības un uzklausīšanas sajūta. 
 
Pēdējo reizi, kad apciemoju mājas (mēs ar māti šobrīd dzīvojam dažādās valstīs), viņa jautāja, ko es vēlētos vakariņās, un smējās par manu atbildi. Ēdiens, ko es pieprasīju, bija tas, ko viņa parasti gatavoja katra mēneša beigās (dārzeņu un zivs sautējums), kad ar naudu bija grūti. Vairums sastāvdaļu nāca no konserviem, bet ēdiens bija uzturvielām bagāts un noteikti atstāja uz mani iespaidu. Kad manā bērnībā mēs visi apsēdāmies vakariņot, es atceros, cik laimīgas bija šīs ģimenes vakariņas. 
 
2. Taupiet laiku, sagatavojiet ēdienu iepriekš.

Ir vieglāk noskaņot sevi “laimīgākam” ēdienam, ja efektīvi izmantojat savu laiku. Droši vien esat dzirdējuši, kā cilvēki dzied slavas dziesmas ēdiena sagatavošanai iepriekš, bet ko tas īsti nozīmē un kā tas var ietaupīt laiku?
 
Kad es domāju par ēdiena sagatavošanu, es domāju par ēdienreižu saplānošanu nedēļai un lielāka ēdiena daudzuma pagatavošanu vienu vai divas reizes nedēļā. 
 
Vairuma ēdienreižu saplānošana var palīdzēt izdarīt labākas izvēles (nevis lemt par vakariņām, kad esi izsalcis un pārguris pēc darba), ietaupīt naudu, pērkot lielākus iepakojumus, un ietaupīt laiku, jo nav jāgatavo katru dienu. 
 
Man patīk ieplānot trīs vai četrus ēdienus un uzkodas un nedēļas laikā variēt ar tiem. 
 
Piemēram: Viens ēdiens varētu būt vista, rīsi un dārzeņi vakariņās. Tad nākamajā dienā vistas un dārzeņu sviestmaize pusdienās. Es nevis gatavoju vistu katru dienu, bet pagatavoju lielu porciju un ievietoju ledusskapī, lai izmantotu dažādiem ēdieniem. Vēl viens ēdiens varētu būt gaļas bumbiņas, makaroni un salāti, kam seko gaļas bumbiņu salāti nākamajā dienā. 
Doma skaidra?
 
Lai būtu droši, ka ēdiens ledusskapī saglabājas svaigs, iesaku gatavot tikai tādus ēdienus, kas ir piemēroti glabāšanai. Piemēram, es negriežu salātus visai nedēļai, bet sadalu porcijās augļus un dārzeņus, kas nav jāgriež, piemēram, gurķus un tomātus.
 
Iesaku arī izvēlēties uzkodas, kuru gatavošana prasa pēc iespējas mazāk laika, piemēram, sojas pupas, riekstus (mandeļu porcija ir ¼ glāzes jeb apmēram 23 mandeles), siera nūjiņas, grieķu jogurtu, vārītas olas, augļus.
  
Vienīgais šīs stratēģijas trūkums – jums vienmēr būs pilns ledusskapis
 
3. Ja iespējams, izmantojiet vieglākos ceļus
 
Atceraties, kā es stāstīju, ka mans mīļākais “laimīgais” ēdiens bija gatavots no konserviem? 
 
Svaigu produktu sagriešana un olbaltumvielu gatavošana var prasīt daudz laika, bet labā ziņa ir tā, ka var atrast vieglāku ceļu, kā nonākt pie ledusskapja, kas pilns ar veselīga ēdiena sagatavēm. Nav nekādas vainas pirkt saldētu, sagrieztu, sagatavotu, pagatavotu vai konservētu ēdienu. 
 
Ja sagrieztu vai saldētu dārzeņu pirkšana ietaupīs laiku un panāks to, ka jūs patiešām ēdat dārzeņus, tad dariet to. Daudzos lielveikalos pārdod arī veselas grilētas vistas, savukārt citās vietās piedāvā pagatavot jums vistu, ja vien iepriekš piezvanīsiet. 
 
Vienīgais, ar ko ir jābūt piesardzīgam – kā ēdiens ir pagatavots. Vienkārši pajautājiet veikalā un dodiet norādījumus, kā pagatavotu ēdienu vēlaties. Tas pats attiecas uz konservētu ēdienu, apskatiet informāciju par uzturvērtību un pārliecinieties, ka saprotat, kas īsti konservos ir. 
 
Apskatot informāciju par uzturvērtību, pārliecinieties, ka pirmā vai otrā sastāvdaļa ir tā, ko sagaidāt. Piemēram, tunča konservos tuncim jābūt nosauktam kā pirmajam, bet jogurtā pirmajai sastāvdaļai jābūt piena produktam, nevis auglim vai cukuram. Vēl viena lieta, uz ko skatīties, ir pievienotais nātrijs un cukurs. Ja kontrolējat uzņemto nātrija daudzumu, neizvēlieties konservus, kas satur vairāk nekā 50–100 % no jūsu nātrija dienas devas.
 
4. Plānojiet iepriekš

Esiet vienmēr gatavi – kā skauti. Dažas dienas var vienkārši būt pārāk haotiskas, lai tajā vēl iespiestu kaut vai ēdienu no gatavām sastāvdaļām no ledusskapja. 
 
Svarīgs ir rezerves plāns šādām dienām, kad zināt, kur dabūjams veselīgs ēdiens līdzņemšanai. Piemēram, treknā ķīniešu ēdiena vietā, varat izvēlēties taizemiešu ēdienu, kura sastāvā ir dārzeņi, olbaltumvielas un brūnie rīsi.  
 
Veiciet izpēti. Ja no darba pa taisno dodaties uz meitas futbola treniņu, sameklējiet internetā restorānus tuvumā, kas piedāvā relatīvi veselīgu ēdienu. 
Jūs noteikti izvēlēsieties veselīgāku ēdienu, ja jau zināsiet, kur atrodami veselīgākie piedāvājumi, un restorāna ēdiena ēšana nav attaisnojums, lai ēstu neveselīgu ēdienu.
 
Ja jums ir laiks un enerģija, lai gatavotu, turiet pa rokai dažas veselīga un vienkārša ēdiena receptes. Varbūt pat pagatavojiet dažus no tiem un sasaldējiet, lai darba dienas laikā to var atkausēt un, atnākot mājās, atliktu ēdienu tikai uzsildīt.  Pat tad, ja recepte nozīmē sajaukt konservētu tunci, tomātus, brokoļus un garšvielas un pārliet ar to makaronus.
 
Ja vēlaties kaut ko interesantāku par to, daudz iedvesmas var atrast ŠEIT.
 
5. Nesatraucieties par sīkumiem.

Vienmēr atgriezieties pie “laimīgā ēdiena”. Pārtrauciet uztraukties par sīkumiem. Gādājiet, lai vairums ēdienu, ko ēdat un gatavojat savai ģimenei, būtu sabalansēti un ziniet, ka būs dienas, kad tie tādi nebūs. Brokastu pārslas vakariņās retu reizi daudz ļaunuma nenodarīs. Un visas ģimenes garīgās veselības un laimes vārdā – nav vajadzīgs sev pārmest par mazāk veselīgu ēdienu šad un tad.
 
 

Dalīties

Filed under: