Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
teksta izmērsaaa
Latvia
hamburger overlay

Mūsu 5 mīļākās hipoglikēmijas uzkodas pazemināta cukura līmeņa ārstēšanai

Pazemināts cukura līmenis ir nejauks. Kad uznāk hipoglikēmija, ir tikai viens risinājums: ogļhidrāti. Gaumes ir dažādas, un, lai ārstētu pazeminātu cukura līmeni, ne visi izvēlas vienas un tās pašas uzkodas. Sula, cukurgraudi, želejkonfektes. Uzziniet, kuras hipoglikēmijas uzkodas izvēlas mūsu iekšējie mošķīša savaldītāji.

Zems cukura līmenis – tas ir tik pazīstami

Nozieguma vieta: virtuve. Incidenta laiks: nakts vidus. Grēkāzis: hipoglikēmija! Mums visiem tā ir bijis.

Te nu jūs esat – sēžat uz aukstās virtuves grīdas, vienīgā gaisma nāk no atvērta ledusskapja. Visapkārt ir konfekšu papīriņi, tukši jogurta trauciņi, drupačas no kaut kā nepazīstama un dīvainas kombinācijas, kas tagad, kad cukura līmenis paaugstinās, izklausās pretīgas.

 

Katram no mums pazemināts cukura līmenis izpaužas mazliet citādi

Ja jums veicas un jūs to jūtat, hipoglikēmija apstādina jūs un nekavējoties pieprasa sev uzmanību. Cena, kas jāmaksā par kavēšanos, ir liela.

Simptomi var būt svīšana, nervozitāte, drebuļi, reiboņi vai nestabilitāte, tāds izsalkums, kāds vēl nekad mūžā nav bijis.

Zems cukura līmenis var novest pie bezsamaņas vai krampjiem, kas tiem, kas nejūt hipoglikēmiju, dažreiz ir pirmais simptoms.Pazemināts cukura līmenis asinīs katram no mums ir nedaudz citāds, un katru reizi izjūtas var atšķirties. Bet pazemināta cukura līmeņa ārstēšanā vienmēr vajadzīgs viens un tas pats: ogļhidrāti!

Mēs pajautājām dažiem no mūsu mySugr briesmoņa savaldītājiem ar diabētu, kā viņi ārstē zemu cukura līmeni. Lai arī mēs visi zinām, kas mums ir mācīts (ātras iedarbības glikoze, 15/15 utt.), īstajā brīdī ir grūti šo teoriju izmantot praksē.

 

1.  Marlisa (Anti glikozes tablešu mošķītis)

„Kad man ir patiešām zems cukura līmenis, vislabāk man palīdz sula (vīnogu sula man garšo vislabāk). Man nepatīk lietot glikozes tabletes vai dekstrozi, ja vien man līdzi ir kaut kas cits. Bet pat ja nav, es labāk ieskrienu tuvākajā veikalā un nopērku sulu vai cepumus. Ja hipoglikēmija man ir naktī, es pamostos ar satrauktām domām un ēdu daudz ko – bieži vien pārāk daudz. Es cenšos kompensēt papildu ēdienu ar bolus.”

2.  Skots (Brokastu pārslu mošķītis)

„Ja nakts vidū es pamostos un man ir traki zems cukura līmenis (es pārbīstos un krītu panikā un/vai paskatos uz savu Dexcom, un tas ir lejā ar lejupvērstām bultām un leņķa bultu), un es dodos lejup pa trepēm uz virtuvi un apēdu bļodiņu ar pārslām un pienu. Viegli 150 g ogļhidrātu. Viegli. Es cenšos to līdzsvarot ar bolus, bet tas nekad neizdodas. Es vienmēr pamostos ar augstu cukuru. Bet, šķiet, es nekad nemācos no savām kļūdām.”

3.  Anna (Sulas mošķītis)

„Man ir tik grūti neizēst visu virtuvi, kad man naktī ir zems cukurs. Es cenšos pieturēties pie sulas, kam seko tumšā šokolāde. Apelsīnu sula un kakao – kas par kombināciju! Kad esmu ārpus mājas un man to nav līdzi, es ieskrienu tuvākajā veikalā, kur vienmēr var nopirkt smūtiju. Tie ir jauki un vēsi (hipoglikēmijas dēļ man bieži ir karsti), un es saku sev – ja es apēdīšu par daudz, lai ārstētu zemu cukuru, tas vismaz būs kaut kas veselīgs.”

4.  Klāra (Cukurgraudiņu mošķītis)

Slavenie senie cukurgraudiņi ir mana pirmā izvēle zema cukura ārstēšanā! Šad tad krājumi mājās beidzas, bet tad man ir rezerves variants – cukura paciņas no kafejnīcām. Šīs mazās paciņas lieliski noder arī treniņu laikā, jo tās ir viegli paņemt līdzi.

Mani draugi un ģimene zina, ka man tās lieti noder un paglabā tās man, kad kaut kur iziet. Hipoglikēmija brokastu laikā man ir ļaunākā – jebkas ar medu lai piesargās – tas man ļoti iet pie sirds un parasti nepārdzīvo brokastlaika zemo cukuru.”

5.  Ilka (Šokolādes krēma mošķītis)

Viss ir atkarīgs no pazeminātā cukura rakstura un simptomiem, ko jūtu. Ja cukura līmenis strauji krītas, mana disciplīna pazūd kopā ar to, un es apēdu visu, ko ieraugu. Pēc 30 gadiem ar diabētu es vairs nevaru ciest glikozes tabletes – tās burtiski strēgst man kaklā.

Manas iemīļotās hipoglikēmijas zāles ir šokolādes riekstu krēms. Tas ir neparasti, ņemot vērā tā tauku saturu. Tomēr 1–2 tējkarotes šī krēma, un cukura līmenis man uzšaujas augšā. Labi ir tas, ka pēc tam man cukura līmenis saglabājas relatīvi stabils. Naktī man patīk vai nu sula, vai zefīri – viegli uzkost, kad neesi pilnībā pamodies.

Daudzas garšas, lai ārstētu zemu cukura līmeni

Nav pārsteigums, ka mums ir dažādi veidi, kā ārstēt zemu cukura līmeni. Lai arī ir labi pasmaidīt, smieties un pārrunāt savus hipoglikēmijas stāstus, ir svarīgi apzināties, ka tie ir ļoti bīstami un ir svarīgi pievērst tiem pienācīgu uzmanību.

Ja jūs mēdzat piedzīvot pazeminātu cukura līmeni, īpaši tad, ja nespējat to izskaidrot, noteikti pēc iespējas ātrāk sazinieties ar savu veselības aprūpes komandu.

Atrodiet laiku diabēta speciālistam, endokrinologam vai sertificētai diabēta apmācības māsai. Viņi var palīdzēt jums izvairīties no zema cukura līmeņa un atjaunot līdzsvaru. Viņi būs ļoti pateicīgi, ja līdzi ņemsiet datus; vai kāds teica mySugr žurnālu?

Dalīties

Filed under: